facebook

sayfamı beğen ;)

28 Temmuz 2012 Cumartesi

BEBEKLERDE İSİLİK



Sıcak döküntüleri olarak da bilinen isilik bebeklerde sıkça rastlanan bir problemdir. İsilik tıp dilinde, "miliaria" olarak adlandırılır. Özellikle sıcak yaz aylarında ortaya çıkan bu rahatsızlık, genellikle yüz bölgesinde görülür. Basit ve önemsiz görünse de hem bebekleri hem de anneleri oldukça etkilemektedir.


Bebeğin yüzünde; alın, yanaklar, gözkapakları ve burunda oluşur. Ayrıca, vücudun kıvrım bölgelerinde, bez nedeniyle bel ve göbek bölgelerinde de sıkça rastlamak mümkündür. Önlemi alınmadığında vücudun heryerini kaplayabilir. Kızarık, kabarcık ve döküntülerden oluşan isilik, birkaç gün ya da haftalarca sürebilir.
Bir bebeğin cildi yetişkinlerinkinden farklı özellikler taşır ve özellikle ilk aylarda çok hassastır. Bebeklerin cildi ince, duyarlı ve daha az yağlıdır. Bebeğin cildindeki ter bezi kanalları olan gözenekler, çeşitli şekillerdeki isilik ya da sıcak döküntülerine neden olacak biçimde kolaylıkla tıkanabilir. Ter salgısının deri altında kalmasından oluşan bu kabarcık ve döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir. Düzenli bakım ile, genelde birkaç gün içinde kaybolması beklenen isilik rahatsızlığı bulaşıcı değildir.
İsilikler küçük, az sayıda, kısa sürede geçen ve küçük deri döküntüleri şeklinde de olabileceği gibi, biraz daha ağır seyreden kaşıntılı ve su toplayan şekillerde de rastlamak mümkündür. Bu nedenle, bebeğin cildi sürekli kontrol altında tutulmalı, isilik başlangıcında uygulanması gerekenlere hemen başlanmalıdır. Bebekteki isilik ve döküntüler, kaşınma ve hafif yanma ile bebeği rahatsız edebilir. Bebek, eğer bu alanları kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar ortaya çıkabilir. Normalde kısa sürede kaybolan döküntüler, önlemi alınmadığında tekrar ortaya çıkabilir.
Koltuk altları, kasıklar, boyun ve ense; dar ya da kalın giyisiler nedeniyle daha çok terlemekte ve uzun süre nemli kalmaktadır. Bebekler giydirilirken hava şartları ve bulunduğu ortam mutlaka dikkate alınmalıdır. İsiliği ortaya çıkaran etkenler arasında en çok rastanan nedeni, bol nemlendirici kullanma ve pamuklu olmayan giysilerdir. Bebek ateşli bir hastalık geçirdiğinde ya da ateşi düştükten sonra da isilik ortaya çıkabilir. Çeşitli mantar vakaları da isiliğe ve döküntüye neden olabilir. Cildinde egzama ya da ciddi döküntü varsa mutlaka doktora götürülmelidir.
İsiliği önlemek için; Sıcaklarda hergün ya da gün aşırı mutlaka yıkanmalı ya da duş aldırılmalıdır.
 Dar giysiler yerine bol giysiler tercih edilmelidir.
 Giysilerin pamuklu ve ince olmasına özen gösterilmelidir.
 Bebek terli bırakılmamalıdır.
 Sıcak havada bebeği serin tutulmalıdır.
 Üst üste çok fazla ve yoğun nemlendirici kullanılmamalıdır.
 Bebeğin altını sık sık değiştirilmelidir.
 Bebek sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır.
 Bebek gereğinden fazla giydirilmemelidir.
 Bebeğin uyuduğu ortamın pamuklu kumaşlardan olmasına özen gösterin.
 Yıkanırken yumuşak formüllü bebek şampuanı ve sabunu kullanın.
 Yıkama sonrası kozmetik ürünlerinden kokusuz, alkolsüz ve renksiz olanları tercih edin.
 Cilt bakımı ürünlerinin hipoalerjik ve pH değerleri nötr olanlarını almaya özen gösterin.
İsilik tanısı doktor muayenesi ile konur. Bebek eğer hafif seyreden bir isilik geçiriyorsa, ciddi bir tedavi sürecine girilmeden bebek serin tutularak, düzenli banyo ve nemlendiriciler ile zamanla kendiliğinden geçmesi beklenir. Ama deride iltihaplanma ve kaşıntı varsa, doktorun önerdiği krem ya da losyonların aksatılmadan kullanılması ve önerilen bakım koşullarının uygulanması tedaviyi olumlu etkileyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder