facebook

sayfamı beğen ;)

15 Nisan 2012 Pazar

Bebeklerde İshal


Günde 3 kez ve daha fazla, 200 gramdan çok, yumuşaktan sulu kıvama kadar değişen dışkılamaya ishal denir. Bebeklerde en sık görülen hastalıklardan biridir. Bebeklerin kaç aylık olduklarına ve beslenmelerine bağlı olarak günde 3-5 keze kadar normal kıvamda dışkı yapmaları normaldir.


Yenidoğan ve süt çocuklarında, en fazla 6 ay-2 yaş arasındaki bebeklerde görülür.Yenidoğan bebeklerde anne sütüyle beslenmeden dolayı altın sarısı renkte ve günde 7-8 kez dışkılama normal sayılmaktadır. Her bebeğin bağırsak çalışma düzeni farklı olduğu için kendi gözlemleriniz çok önemlidir. Bebeğinizin dışkısı normalden daha sulu ise ve daha sık ise ishal olmuş demektir. İshalin diğer belirtileri de ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, iştah kaybı ve kilo kaybıdır.
Nedenleri Nelerdir?
İshal vücuttan önemli ölçüde su ve tuz kaybına neden olur. Dehidratasyon adı verilen vücudun ciddi miktarda susuz kalması durumu ishalde tedbirler alınarak önlenebilir bir durumdur.
İshalin genelde mikrobik enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bu enfeksiyonlar bakteri, virus ve parazitler tarafından oluşturulmaktadır. Virüs, bakteri ve parazitlerin bulaştığı yiyecekler ve su ishale neden olabilir. Bunun yanında beslenme hataları, doğuştan kaynaklanan metabolizma hastalıkları, bağırsak hastalıkları, zehirlenmeler, ilaçlar ve özellikle antibiyotikler yer alır.
Belirtiler
Hafif ishalde sulu dışkılama 3-4 gün boyunca devam eder. Bu duruma kusma ya da ateş eşlik edebilir. DEHIDRATASYON göz kürelerinin ve bıngıldağın çökmesi, ağız içinin kuruluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Hafif ishalde bu tür bulgular yoktur. Orta derecedeki sıvı kayıplarında bu belirtiler farkedilir. Dışkı sayısı genellikle 4-10 arasındadır. Ağır ishal ve dehidratasyonda günde 10 kereden fazla dışkılama, çok sayıda kusma, ateş gibi belirtiler yanısıra 'susuzluk' belirtileri çok daha şiddetli olmakla birlikte, nabız zayıflar, idrar miktarı azalır ve şuur kaybı görülebilir.
Tedavi
 İshal sırasında bebeğiniz sıvı kaybına uğrayacağı için bol sıvı tüketmesini sağlamalısınız. İçme suyunu kaynatmak yararlı olacaktır. Bebeğinize her zamankinden daha çok su içirin. Bu ilk tedbir; ishali durdurmak için değil, kaybolan suyu yerine koymak içindir. Akut ishalde vücudun kaybettiği su ve tuzun yerine konması tedavinin esasını oluşturur.
 Bebeğinizi emziriyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey az az ve sık sık emzirmektir. Bebeğinizi emzirmiyor, katı gıdalarla beslenmeye geçmişseniz doktorunuzun tavsiyesi ile alabileceğiniz bir ishal maması yedirebilir, pirinç lapası, kuru ekmek, patates ve muz püresi gibi nişastalı yiyecekler verebilirsiniz. Bunun yanında kaynatılmış su ve bu suyla yapılmış ayran ve taze elma suyu, havuç suyu içirilip sıvı tüketimi artırılmalıdır. İnek sütü ile beslenen bebeklere, bunun yerine yoğurt verilebilirsiniz. Bir yaşın altındaki bebeklerde ishal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır. Eczanelerde ve sağlık kuruluşlarında bulunan tuz-şeker karışımı elektrolit çözeltilerden temin edebilirsiniz.
 Eğer bebeğinizin durumu 24 saattir düzelmiyor, ağızdan su-tuz karışımı tedavisine rağmen ishal devam ediyor, kusmalar tekrarlıyor, yüksek ateşle birlikte su kaybı bulguları (aşırı susama, çökmüş gözler) belirginleşiyorsa bebeğinizi mutlaka yeniden doktorunuza götürün. Hastanede damardan serum tedavisi gerekli olabilir. Su kaybının belirtileri, bebeğin huzursuz olması fakat gözyaşının yetersiz olması, bebeğin gözlerinin ve bıngıldağının çökük olması, karın derisini çekip bıraktığınızda eski haline yavaş gelmesi, ağız ve dilinde kuruluk olması ve istekle su içmesidir.
DOKTORUNUZA DANIŞMADAN BEBEĞİNİZE KESİNLİKLE İSHAL KESİCİ İLAÇ VERMEYİNİZ...
İyileşme
İshal olan birçok bebek normalde çabuk iyileşir. Bebeğiniz için sağlıklı besinler, kişisel ve ev hijyeni, bebeğin beslenmesinde kullanılan araç-gereçlerin temizliği, mama hazırlamadan ve bebeği beslemeden önce annenin ellerinin temizliği, besinin hazırlanmasında kaynatılıp soğutulmuş içme suyunun kullanılması gibi faktörler ishal riskine karşı en önemli korunma faktörleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder