facebook

sayfamı beğen ;)

15 Nisan 2012 Pazar

Bebekler Ne Zaman Konuşur


Konuşma ve dil gelişimi iletişimin ve sosyal hayatın en önemli öğesidir. Dil gelişimi belli bir seviyede doğumdan itibaren gelişmeye başlar. Her bebeğin konuşma zamanı farklılık gösterebilir. Bu nedenle telaşa kapılmak yersizdir.


Çocukların konuşabilmesi ve dil gelişiminin olması için; yapısal olarak sinir sistemi, dil kasları, ağız - damak - dudak - diş yapısının normal olarak gelişmiş olması gereklidir. Bu yapılarda yaşanmış doğumsal bozukluklar ya da sonradan ortaya çıkan problemler çocuğun konuşmasını olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca yine doğuştan gelen zihinsel, işitsel ve motorsal bozukluklar varsa da konuşma konusunda gecikmeler yaşanabilmektedir.
Konuşma çabaları genellikle yürümenin yoğun olduğu dönemlere denk geldiğinden konuşmada yavaşlama ya da azalma görülebilir. Bu son derece normaldir. Çünkü; yürüme macerası bebekler için daha eğlencelidir. Yeni yerleri keşfedip kurcalamak onları daha fazla cezbetmektedir ve sadece ihtiyaçları halinde konuşmaya yönelmektedirler.
Bebekler genel olarak 7 ile 10. aylar arasında 2 heceli, kısa ve tekrar eden kelimeleri söylemeye başlamaktadır. 'mama', 'dede', 'anne', 'baba', 'cici' bu kelimelerden bazılarıdır. Çoğunlukla 'baba' kelimesi tekrar eden aynı hecelerden oluştuğundan 'anne' kelimesinden daha önce söylenmektedir. Bebeklerin en kolay söylediği harfler 'a-b-d-m-y', en zor söylediği harfler ise 'k-r-t' dir. Özellikle 'k' ve 'r' harfleri 4 yaşa kadar düzgün söylenemeyebilir.
9-12 ay arasındaki bebekler ses mekanizmalarını daha iyi kontrol etmeye başlarlar. Duygularıyla sesleri arasında paralellik oluşur ve ilk yaşında konuştuğu lisanın vurgularını ve sesleri kullanarak, iletişim aracı olarak kullanır. Bu aylar arasında taklit yeteneği geliştiğinden, tüm sesleri taklit edebilir. İlk anlaşılır kelimeler 12-18 ay arası ortaya çıkar. 'Ne?', 'Nerede?', 'Hani?' sorularını sorabilir.
17-18 aylar arasında, sevdiği şarkıları anladığı ve çıkarabildiği kelimelerle söylemeye başlar. Hareketlerle, kelimelerin anlamlarını beraber eşleştirerek kullanabilir. 18-24 aylarında ise, ortalama 25 kelime söyleyebilmektedirler. Aileleri ile sohbet etme çabasına girerler, söylenenleri anlar ve kendilerini ifade edebilirler. Anlamlı konuşma, her yıl yaklaşık %25 oranında artış gösterir.
Çocuk 2 yaşını bitirdiğinde 50-100 arası kelime kullanır hale gelir. 3 yaşından sonra düzgün cümleler kurabilir. Bu şekilde devam eden konuşma ve dil gelişimi, bu yaşlardan sonra da aynı şeklide devam edecektir. Kelime haznesine yenilerini eklemek ve düzgün yerlerde kullanmasını sağlamak, onlarla sık sık yapılan konuşmalar ve kitap okumalarla hız kazanacak ve gelişecektir. Her çocuğun gelişim düzeyi farklı olduğundan, büyük beklentiler içine girilmemeli başka çocuklarla kıyaslamalar yapılmamalıdır. Kardeşler arasında bile bu farklılıklar gözlemlenebilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre kız çocukları daha erken konuşmaya başlamaktadır.
Bebeğin konuşmasını hızlandıracak neler yapabilir:
 Sık sık adı ile seslenin.
 Tüm konuşmalarınızda yüz yüze olun ve göz temasında bulunun.
 Birlikte şarkı söyleyin.
 Daha rahat anlayabilmesi için kolay ve net cümleler kurun.
 Sorduğunuz soruyu ya da isteklerinizi birkaç; kere tekrarlayın.
 Konuşurken mimik hareketlerinizi de kullanın.
 Yapılan aktiviteleri ya da hareketleri kelimelere dökün.
 Günlük yapılacak programlamayı sırasıyla bilgilendirin.
 Onun sorularını mutlaka cevaplandırın, geçiştirmeyin.
 Anlamadığı kelimeleri açıklamaya çalışın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder