facebook

sayfamı beğen ;)

3 Eylül 2012 Pazartesi

Bebeklerde Gaz sancısı /kusmalar

bebeklerde Gaz sancıları/kusmalar

Yenidoğan bir bebeğin ailesini, ilk 1-2 ay, bazen de ne yazık ki 3-4 ay süreyle en çok üzen ve yoran sorun nedir derseniz, benim ilk aklıma gelen gaz sancıları olmaktadır.
 O yüzden bu konuyu biraz daha ayrıntılı olarak irdelemek istiyorum.

Bebeklerin mide kapağı ilk 2-3 ay çok iyi çalışmaz. Bu nedenle beslenme sonrası hemen yatırılması, hele de yatırılıp kaldırılması, altını değiştirmek veya giydirmek-soymak amacıyla evirilip çevrilmesi bebeğin midesinin bulanmasına, sütün köpürerek daha çok gaz yapmasına, daha da önemlisi sütün, kapağı açık bir şişeden döküldüğü gibi geri gelmesine neden olur. Bebeğinizin 2-3 dakikada sesli gaz çıkarmasına aldanmayınız. Bu yüzden “beslenme sonrası bebeğinizi lütfen 15-20 dakika süreyle dik ve hareketsiz bir pozisyonda tutunuz”

Tüm bu önlemlere rağmen bebeğinizde ayaklarını karnına çekme, devamlı ağlama, ıkınma-kızarma-huzursuzluk gibi şikayetler oluyorsa, bunlar genellikle gaz sancılarıdır. Bu durumda doktorunuzun önereceği bir ağrı kesici fitil ve gaz damlası gibi ilaçları kullanmanız faydalı olabilir. Ağrı kesici fitiller ileride ateş ve aşı reaksiyonlarında da işinize yarayacak ilaçlardır.

Gaz sancıları olduktan sonra bebeği kandıracak bazı önlemler:

1. Karına sıcak havlu koymak ve masaj yapmak

2. Ilık duş aldırmak

3. Araba ile gezmeye çıkarmak(en iyi yöntemlerden biri)

4. Bu imkanınız yoksa, evde elektrik süpürgesi-saç kurutma makinesi veya aspiratör

gibi gürültü çıkran motorlu bir aleti bebeğinizin yanında çalıştırmak dikkatini

dağıtarak rahatlamasını sağlayabilir.

Ancak tüm bunlara rağmen bu ağlamalar artık hayatınızı kabusa çeviren bir hal alıyorsa, doktorunuzun önereceği bazı basit tahlillerin yapılması gerekebilir. Çünkü gaz sancısı sanılan bu durum bazen bazı rahatsızlıkların da habercisi olabili

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder